.
xyz: ∫√(1+(1/2*ex+e−x)2) Jak to rozwiązać?
13 gru 18:32
jc: Nic nie pomyliłeś?
13 gru 21:12
ICSP: Wygląda mi to na długość łuku dla funkcji określonej wzorem:
13 gru 21:23
xyz: Tak, to jest długość łuku, tylko jak ją obliczyć? Nie mogę rozwiązać tej całki, może jest jakiś
inny sposób?
14 gru 02:00
ICSP: Jak dokładnie wygląda funkcja dla której masz obliczyć długość luku?
14 gru 02:34
Mariusz:
∫
√2+1/4e2x+e−2xdx
e
x=t
e
xdx=dt
tdx=dt
| | 1 | t4+8t2+4 | | 1 | | 1 | | 4t3+16t | |
=− |
|
| + |
| ∫ |
| * |
| dt |
| | 2 | t | | 2 | | t | | 2√t4+8t2+4 | |
| | 1 | t4+8t2+4 | | t2+4 | |
=− |
|
| +∫ |
| dt |
| | 2 | t | | √t4+8t2+4 | |
Jak chcesz liczyć dalej to powinieneś sprowadzić tę całkę do całki eliptycznej
Sposób sprowadzenia jest pokazany u Fichtenholza
14 gru 04:40
Mariusz:
Brakuje u mnie pierwiastka
Po całkowaniu przez części otrzymamy
| | √t4+8t2+4 | | t2+4 | |
=− |
| +∫ |
| dt |
| | t | | √t4+8t2+4 | |
14 gru 04:44
Mariusz:
ICSP
"Jak dokładnie wygląda funkcja dla której masz obliczyć długość luku?"
Jeżeli się pomylił przy przepisywaniu to mógłby być to sinhx
14 gru 04:49
xyz: Dokładnie jest to y=1/2ex+e−x dla 0<=x<=1
14 gru 12:50
Mariusz:
Poczytaj u Fichtenholza jak sprowadzać całki takie jaką ja otrzymałem we wpisie z
14 gru 2020 04:44 do całek eliptycznych
14 gru 15:32