Obliczyć granicę lim_(x->pi/2) (tgx)^(1/(x-pi/2)) używając reguly de L'Hospitala
julek: Obliczyć granicę lim(x−>pi/2) (tgx)(1/(x−pi/2)) używając reguly de L'Hospitala
Dochodzę do takiego czegoś
lim(x−>pi/2) e(1/(x−pi/2)ln tgx)
Na boku liczę do czego 1/(x−pi/2)ln tgx zmierza
Wychodzi mi takie coś lim(x−>pi/2) (1/(x−pi/2))*lntgx=lim(x−>pi/2) (lntgx)/(x−pi/2)
Korzystając z reguły de L'Hospitala dochodzę do takiego czegoś
lim(x−>pi/2) (lntgx)'/(x−pi/2)'=lim(x−>pi/2) (1/tgx*1/(sin2 x))/1−0)
=lim(x−>pi/2) 1/(tgx*sin2 x)
tgx zmierza do nieskończoności, sin2 x do 1, nieskończoność razy jeden daje nieskończoność
Podstawiając do wzoru z e wychodzi mi enieskończoność, czyli granica wynosi nieskończoność
W odpowiedziach mam e2, co robię nie tak?
13 gru 18:20
Filip:
lim
x−>x0f(x)
g(x)=e
limx−>x0g(x)lnf(x)
f(x)=tgx
| | lntgx | |
limx−>x0g(x)lnf(x)=limx−>x0 |
| =... |
| | | |
(lntgx)'=(cosxsinx)
−1
...=lim
x−>x0(cosxsinx)
−1=2
Czyli twoja finalna granica to e
2
13 gru 18:33
julek: Dlaczego lim(x−>x0) (cosxsinx)(−1)=2?
13 gru 18:45
julek: Dlaczego limx−>x0 (cosxsinx)−1=2?
13 gru 18:46
julek: cosx dla pi/2 wynosi 0, więc 1/(sin pi/2 cos pi/2)=1/(1*0)=1/0=nieskończoność
13 gru 18:48
Filip:
Zle przeczytalem....
13 gru 19:08
DuzyP: Czemu skorzystałeś reguły de'Hospitala, skoro dla x → π/2 tgx → ∞
A ln(∞) = ∞. Natomiast w mianowniku π/2−π/2=0.
Czyli wychodzi ∞/0 = ∞.
5 sty 03:02