Granica funkcji
Shizzer: Obliczyć granicę funkcji
| | √x3 | | 2x2 | |
limx→−∞( |
| + x} = ... = limx→−∞( |
| ) |
| | √x−2 | | | |
Trzeba obliczyć tę granicę posługując się regułą d'Hospitala. Dotarłem do powyższej postaci,
ale
nie mam pomysłu co dalej mam z tą granicą zrobić.

Chciałbym więc prosić o pomoc w
rozwiązaniu
tego przykładu
13 gru 18:12
Filip:
| | x | | 3√x | | 3x−4+3√x2−2x | |
(√x3 + x√x−2)'= |
| + |
| +√x−2= |
| |
| | 2√x−2 | | 2 | | 2√x−2 | |
| | (√x3 + x√x−2)' | |
limx−>−inf= |
| =limx−>−inf3x−4+3√x2−2x i dalej? |
| | (√x−2)' | |
13 gru 18:25
Shizzer: | | 2x2 | |
Nie rozumiem. Robiłeś to od momentu limx→−∞( |
| )? |
| | | |
13 gru 18:57
Shizzer: Zaciąłem się w tym momencie, bo nie mam pojęcia jak sprawdzić do czego dąży działanie
13 gru 19:00
Filip:
Nie wiem jak do tego doszedles:
Ja to zrobilem tak
| √x3 | | √x3+x√x−2 | |
| +x= |
| |
| √x−2 | | √x−2 | |
13 gru 19:08
Shizzer: I od razu zastosowałeś d'Hospitala? To do czego dąży licznik przy x→−∞?
13 gru 19:19
ICSP: Jak możesz liczyć granicę w minus nieskończoności jak dziedziną tej funkcji jest przedział
(2 ; ∞) ?
13 gru 20:10
Shizzer: Wolfram mówi, że ta granica wynosi −1, tak samo jest w odpowiedziach
13 gru 20:22
ICSP: kładę króla...
13 gru 21:02
jc: Granica nie ma sensu. Funkcja nie jest określona dla x ≤2.
13 gru 21:09
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję za pomoc
13 gru 21:11
Filip: Moze wyrazenie pod pierwiastkiem w mianowniku to 2 − x
13 gru 22:31
Shizzer: Nie. Przepisałem dokładnie tak jak zostało podane w przykładzie
13 gru 22:45