matematykaszkolna.pl
proste pytanko profesur: Znajdź i zapisz przedziały monotoniczności funkcji f(x) = ex*cosx Obliczyłem pochodną, przy sprawdzaniu kiedy pochodna jest większa od 0 zatrzymałem się na : ex*(cosx−sinx)>0 Co teraz zrobić z taką postacią? Zawsze, gdy był wielomian, to zapisywałem alternatywę miejsc zerowych wynikających z postaci iloczynowej wielomianu, i na podstawie parzystości pierwiastków i stopnia tego wielomianu rysowałem sobie podglądowy wykres. Potem na podstawie tego wykresu zapisywałem kiedy funkcja jest >0, no ale tutaj nie ma iloczynu wielomianów, tylko funkcji trygonometrycznej i wykładniczej.
13 gru 15:25
Saizou : ex przyjmuje tylko wartości dodatnie, zatem można podzielić obustronnie prze ex
13 gru 15:33
profesur: @Saizou a, faktycznie. A czy poprawne będzie następujące rozumowanie: ex * (cosx−sinx) > 0 Czyli: 1 przypadek : ex > 0 i cosx − sinx > 0 (iloczyn dwóch liczb dodatnich jest dodatni 2. przypadek ex < 0 i cosx < sinx < 0 (iloczyn dwoch liczb ujemnych jest dodatni) i teraz suma?
13 gru 15:35
Saizou : też będzie okej, tylko 2 wyjdzie ci zbiór pusty emotka
13 gru 15:40
Jerzy: Przyjmij do wiadomości, że ex jest zawsze dodatnie i nie komplikuj
13 gru 15:47
profesur: @Jerzy A co w przypadku, kiedy w poleceniu będę miał funkcję nieco trudniejszą do przeanalizowania niż ex, która niekoniecznie zawsze osiąga dodatnie wartości? Nie będę mógł sobie jej podzielić obustronnie. Wtedy zaklnę pod nosem i powiem "kiedy był czas, mogłem komplikować..."
13 gru 15:54
Jerzy: A jak byś rozwiązał nierówność: 4*2x + 2*3x + 6*4x ≥ 0’?
13 gru 16:25