matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Jak:
Oblicz długość łuku krzywej y=arcsinx+
√
(1−x
2
)
13 gru 15:22
jc:
Rozważana krzywa to cykloida.
1
x
√
1−x
y' =
−
=
√
1−x
2
√
1−x
2
√
1+x
√
1+(y')
2
= ... długość luku = ∫
√
1+(y')
2
dx = ...
13 gru 17:05