oblicz granice używając reguły de L'Hospitala lim_(x->0) cosx/sinx - 1/x
julek: oblicz granice używając reguły de L'Hospitala lim(x−>0) cosx/sinx − 1/x
robię to tak:
lim(x−>0) cosx/sinx − 1/x = lim(x−>0) (xcosx−sinx)/xsinx =
= lim(x−>0) (cos x−xsinx−cos x)/xsinx = lim(x−>0) −xsinx/xsinx = 1
co robię źle?
13 gru 14:56
Jerzy:
| | 1 | |
Przede wszystkim nie pokazujesz jak wygląda ta funkcja,bo ja to widzę jako ctgx − |
| |
| | x | |
13 gru 15:07
julek: w rozwiązaniach mam 0
13 gru 15:09
jc: Zróżniczkowałeś tylko licznik.
13 gru 15:10
julek: lim(x−>0) ctgx−(1/x)=lim(x−>0) (xctgx)/x−1/x=lim(x−>0) (xctgx−1)/x=
=lim(x−>0) ctg−1/(sinx)2=lim(x−>0) (sin2 xctgx−1)/(sinx)2=
=lim(x−>0) (2sinxcosxctgx−sin2 x*1/(sin2 x))/(2sinxcosx)=
=lim(x−>0) ctgx=nieskończoność
dalej nie wychodzi
13 gru 15:18
Filip:
| | −x | | cosx | |
(xctgx)'= |
| + |
| |
| | sin2x | | sinx | |
(x)'=1
13 gru 18:06
jc: x→0
| | cos x | | 1 | | x cos x − sin x | |
lim ( |
| − |
| ) = lim |
| |
| | sin x | | x | | x sin x | |
| | (x cos x − sin x)' | | x sin x | |
= lim |
| = lim |
| |
| | (x sin x)' | | x cos x + sin x | |
13 gru 22:39