gradient funkcji
salamandra: Wyznacz gradient funkcji f(a,b,c,d)= ab2+bc2+cd2+da2 w punkcie (3,3,3,3). Jak się za to
zabrać?
Muszę policzyć pochodne cząstkowe i wstawić wartości tych pochodnych w tym punkcie?
13 gru 14:48
salamandra: f'(a)=b2+2ad i f'(a)(3,3,3,3)=9+18=27
f'(b)=2ab+c2 i f'(b)(3,3,3,3)=18+9=27
f'(c)=2bc+d2 i f'(c)(3,3,3,3)=18+9=27
f'(d)=2cd+a2 i f'(d)(3,3,3,3)=18+9=27
grad f(3,3,3,3)=[27,27,27,27]
mógłby ktoś potwierdzić, czy dobrze?
13 gru 15:14
ABC:
masz brzydki nawyk oznaczeń z funkcji jednej zmiennej , przyjdą równania różniczkowe cząstkowe
to się zdziwisz
pisz δf/δa itd.
13 gru 15:17
salamandra: Dzięki za wskazówkę. A samo zadanie jest ok?
13 gru 15:22
Saizou :
ewentualnie
f'
a = ...
f'
b = ...
f'
c = ...
| | ∂f | |
chociaż zapis |
| jest wg mnie bardziej przydatny, chociażby dla równań różniczkowych |
| | ∂x | |
13 gru 15:22
ABC: rachunki poprawne
13 gru 15:22