pochodna
salamandra: Jak obliczyć taką pochodną?
f(x,y,z)=xyx
f'(x)=?
13 gru 13:36
Jerzy:
Jeśli to funkcja dwóch zmiennych ( nie widzę zminnej z ) , to tylko pochodne cząstkowe.
13 gru 13:47
salamandra: tzn w tym zadaniu mam tylko obliczyć pochodną po x, tylko nie wiem jak się zabrać za nią−
domyślam się, że istnieje tu jakieś złożenie funkcji, ale nie widzę go na pierwszy rzut oka
13 gru 13:49
Jerzy:
Jak liczyłbyś pochodną funkcji: f(x) = xx ?
13 gru 13:53
salamandra: f'(x)=lnx*xx? chyba, że to nie działa tak, jak dla ax?
13 gru 13:56
Jerzy:
xx = elnxx = exlnx i policz teraz pochodną
13 gru 14:00
salamandra: | | 1 | |
f'(x)=exlnx*(1*lnx+x* |
| ) = xx(lnx+1) |
| | x | |
13 gru 14:05
Jerzy:
| | a | |
I gitara. A ty masz f(x,y) = xg(x) , gdzie g(x) = |
| i a to stała równa y |
| | x | |
13 gru 14:28
Jerzy:
Czyli y traktujesz jako stałą
13 gru 14:29
salamandra: dzięki
13 gru 14:45