Ułamki
piotr: | | 100! | |
Przedtsaw ułamek |
| w nieskracalnej postaci. |
| | 6100 | |
13 gru 13:06
Saizou :
Zastanów się ile jest liczb 3 oraz 2 w iloczynie 100!
Jak to rozgryziesz, to zadanie jest proste, bo 6100 = 2100*3100
13 gru 13:23
piotr: A jest jakiś inny sposób na wyznaczenie tego oprócz rozkładu na czynniki pierwsze?
13 gru 13:55
6latek: razem 50+25+12+6+3+1 (tyle dwojek
razem 33+11+3+1 tyle trojek
Powinno byc dobrze
13 gru 13:58
Mila:
albo tak:
50+25+12+6+3+1=97− liczba 2 w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 100!
=============
48− liczba trójek w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 100!
| 100! | | k | |
| = |
| − gdzie k jest iloczynem pozostałych czynników |
| 2100*3100 | | 23*352 | |
w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby100!
To bardzo duuużaaa liczba.
13 gru 15:11
piotr: A ktoś umiałby mi wytłumaczyć, dlaczego tak jest? (w sensie to dzielenie)
13 gru 21:53
Saizou :
Weźmy łatwiejszy przykład, a mianowicie 10!
10! = 1 • 2 • 3 • 4 • 5 • 6 • 7 • 8 • 9 • 10
Na pewno co druga liczba w tym iloczynie, w rozkładzie na czynniki pierwsze ma
| | 10 | |
co najmniej jedną dwójkę, takich liczb jest dokładnie [ |
| ] = 5 |
| | 2 | |
| | 10 | |
co 4 = 22 liczba na pewno ma jeszcze jedną dodatkową dwójkę, takich liczb jest [ |
| ] = 2 |
| | 4 | |
| | 10 | |
co 8 = 23 liczba na pewno ma jeszcze jedną dodatkową dwójkę, takich liczb jest [ |
| ] = 1 |
| | 8 | |
więcej dwójek nie będzie bo, 16 = 2
4 > 10. zatem łącznie mamy 5+2+1 = 8 dwójek
Analogicznie będzie sprawdzane dla liczby 3.
13 gru 22:07
piotr: Dziękuję bardzo.
13 gru 22:19