calka
Asia: jak policzyc taka calke
13 gru 12:13
Jerzy:
Podstaw: t = x3
13 gru 12:16
jc: | | 1 | | (x3)' dx | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctg x3 |
| | 3 | | 1+(x3)2 | | 3 | |
13 gru 12:16
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t = x3 i dt = 3x2dx i x2dx = |
| dt , stąd masz: |
| ∫ |
| dt |
| | 3 | | 3 | | 1 + t2 | |
13 gru 12:25
Asia: | | 2 | |
dziekuje bardzo wyszlo mi |
| arctg x3 +C |
| | 3 | |
13 gru 12:49
Asia: a dobra w tym wyjdzie 1/3 juz widze blad, bo w wyjsciowym przykladzie mialam 2x2 w mianowniku
13 gru 12:51
Jerzy:
Chyba w liczniku.
13 gru 13:03