Granica Funkcji
thisisover: lim x→2
√2x2+1−√x+7/x2−4 tutaj całość jest dzielona
lim x→0
25−1/x2
lim x→1
(4x + 3/3 x + 4) do potęgi 1/1−x
13 gru 11:21
janek191:
| | √2 x2 + 1 − √x+7 | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 − 4 | |
13 gru 12:23
janek191:
| | 4 x + 3 | |
f(x) = ( |
| )11−x ? |
| | 3 x + 4 | |
13 gru 12:25
thisisover: Dokładnie tak to wygląda i nie wiem jak się za to zabrać.
13 gru 12:29
janek191:
Do 12.23
| | a2 − b2 | |
Na początek zastosuj do licznika wzór a − b = |
| |
| | a + b | |
a później rozłóż licznik i x
2 − 4 na czynniki.
13 gru 12:35
13 gru 12:44
thisisover: Drugi przykład tak wygląda. a co do pierwszego mianownik to będzie (x−2)(x+2)(a+b) a licznik?
13 gru 12:50
6latek: Dzien dobry

A moze taka
Wtedy granica to (−
∞)
13 gru 12:53
janek191:
| | 2*( x −2)*( x + 1,5) | |
f(x) = |
| |
| | ( x −2)*(x + 2)*( √2 x2 + 1 + √x + 7) | |
13 gru 12:54
janek191:
II przykład
x→0
13 gru 12:56
janek191:
3)
lim f(x) = 1
x→1
13 gru 12:57
thisisover: 2 przykład gdzie x dąży do 0 to jest po prostu −∞? i 3 przykład jakie tam trzeba zastosować
obliczenia żeby to obliczyć?
13 gru 13:20
thisisover: do każdego muszę zapisać obliczenia a nie sam wynik a nie wiem za bardzo jak to zacząć.
13 gru 13:21
janek191:
II przykład − nie ma co liczyć.
| | 1 | |
lim [ 25 − |
| ] = [32 − ∞ ]= − ∞ |
| | x2 | |
x→0
13 gru 13:53
janek191:
3) Źle
13 gru 14:02
thisisover: chodzi mi o przykład z godziny 12:25 gdzie cały nawias jest podniesiony do potęgi 1/1−x i tam x
dąży do 1
13 gru 14:19