TurboAdas: Trzy liczby, których suma równa 13, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te, w tej samej
kolejności, są odpowiednio pierwszym trzecim i dziewątym wyrazem pewnego ciągu
arytmetycznego. wyznacz te liczby.
20 lis 16:41
TurboAdas: już chwile sam pomyślałem i pogrzebałem i wyszło mi tak:
a1,a2,a3 - zmienne ciagu geometrycznego
b1,b2,b3 - zmienne ciagu arytmetycznego
a1*q=a2=b3-b1+2r
a1*q2=a3=b9=b1+8r
a1=b1
a1+a1*q+a1+q2=13
powstał mi taki układ równań, którego za Chiny Ludowe nie potrafię rozwiązać ( po prostu
nigdy nie miałem rozwiązywania układu trzech równań z trzema niewiadomymi )
mianowicie powstaje taki układ:
{a1+a1*q+a1*q2=13
{{{a1*q2=a1+8r
{a1*q=a1+2r
20 lis 17:47
TurboAdas: pomoże ktoś?
20 lis 19:37