Proszę o pomoc w rozwiązaniu
etna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu (nie tylko wynik, ale przed wszystkim analiza)

Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry.
Zdarzenie A polega na wypadnięciu za każdym razem liczby oczek większej od 4.
Zdarzenie B − wypadnie co najmniej raz liczba oczek podzielna przez 3.
Oblicza ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu:
a) A
b) B
c) B'
d) A∩B'
e) A∪B'
11 gru 18:01
Mila:
Rzucamy 3 razy kostką sześcienną.
|Ω|=6*6*6=216 − liczba wszystkich zdarzeń elementarnych
a)
A− za każdym razem wypadnie liczba oczek ze zbioru: {5,6}
|A|=2*2*2=8
b)
B− wypadnie co najmniej raz liczba oczek podzielna przez 3
B' − ani raz nie wypadnie liczba oczek podzielna przez 3⇔ za każdym razem wypadnie
liczba oczek ze zbioru : {1,2,4,5}
|B'|=4*4*4=64
|B|=216−64
c) |B|=64
d)
A∩B'− wypadnie liczba oczek większa od 4 i ani raz nie wypadnie liczba oczek podzielna przez
3⇔
wypadną oczka (5,5,5)
|A∩B'|=1
e) A∪B'−wypadnie liczba oczek większa od 4 lub ani raz nie wypadnie liczba oczek
podzielna przez 3'
|A∪B'|=|A|+|B'|−|A∩B'|=8+64−1=71
11 gru 20:29
etna: Bardzo dziękuję!
12 gru 12:02