oblicz resztę z dzielenia
vito: Korzystając z Małego Twierdzenia Fermata oblicz resztę z dzielenia liczby 61000 przez 13.
Wcześniej robiłem to tak, że
wyznaczałem 61000 mod 13
6=13*0+6 Czyli 13 nie dzieli 6.
No i teraz powinno mi wyjść 61000 ≡ i tutaj powinna wyjść ta reszta do potęgi 1000 tylko,
że u nas reszta wynosi 6.
11 gru 17:50
jc: 612 = 1 (mod 13), 62=−3 (mod 13), 64=9 (mod 13)
Dlatego 61000 = (612)83*64=9 (mod 13)
11 gru 18:08
vito: Mógłbyś to krok po kroku wyjaśnić jak rozwiązać ?
11 gru 18:22
jc:
Czy znasz oznaczenie a=b (mod n)?
11 gru 18:47
vito: Nie, chyba, że oznacza to tyle co a jest resztą z dzielenia b/n
11 gru 18:51
vito: Doczytałem, że to oznacza tyle iż a i b podzielone przez n da nam taką samą resztę.
Dalej nie wiem skąd wzięliśmy 612 , 62, 64
11 gru 18:58
jc:
a = b (mod n) oznacza, że n| a−b
Relacja przystawania ma podobne własności do relacji równości.
62 = 36 = −3 (mod 13) bo 13 | 36 − (−3)= 39
Jeśli
a = b (mod n)
c = d (mod n)
to ac = bd (mod n)
64 = (62)2 = (−3)2 = 9 (mod 13)
66 = (62)3 = (−3)3 = −27 = −1 (mod 13)
612 = 1 (mod 13) to jest właśnie MTF
1000 = 12*83+4
61000=(612)83*64 = 64 = 9 (mod 13)
11 gru 20:41
Mila:
61000=x (mod13)
Z tw. Fermata
13− liczba pierwsza
6⊥13 − liczby względnie pierwsze⇔613−1=1 (mod13)
612=1 (mod13) ( czyli 612=13k+1, k∊N )
================================
1000=12*83+4
(612)83
61000=(612)83*64
64=1296=99*13+9⇔
64=9(mod13)
(612)83=1(mod13)
64=9(mod13) stąd
(612)83*64=1*9(mod13)=9(mod13)⇔
61000=13*m +9, m∊N
===================
11 gru 20:52