.
Mil: Zbadać przebieg zmienności funkcji 1/lnx
11 gru 17:41
janek191:
Zacznij od dziedziny.
Oblicz pochodną.
11 gru 18:47
Mil: Dziedzina = x nalezy do Rzeczywistych dodatnich
pochodna (lnx−1)/x ////ln2 x
11 gru 21:20
Jerzy:
Źle policzona pochodna.
11 gru 21:48
Mil: co zle zrobilam?
11 gru 21:49
Mil: aaa bo pochodna z 1 to 0
11 gru 21:51
Mil: 1/ x ln2 x ?
11 gru 21:52
Mil: minus na początku
11 gru 21:53
Jerzy:
| | 1 | |
f’(x) = − |
| , która się nie zeruje , czyli nie ma ekstremów.Teraz badaj znak |
| | xln2x | |
pochodnej.
11 gru 21:53
Mil: w sensie ze jak go badac?
11 gru 21:57
Jerzy:
Sprawdzasz kiedy pochodna jest ujemna, a kiedy dodatnia w swojej dziedzinie.
Drobna podpowiedź,ta pochodna ma stały znak w całej dziedzinie.Jaki ?
11 gru 22:03
Mil: jest dodatnia, nie jest ujemna bo 1 nie jest mniejsze od 0
11 gru 22:08
Jerzy:
Nie zauważyłem,że masz złą dziedzinę.Popraw.
11 gru 22:12
Mil: a ze dziedzina to wszystkie liczby rzeczywiste?
11 gru 22:15
Jerzy:
Nie. Musisz uwzględnić przypadek, gdy lnx = 0
11 gru 22:24
Jerzy:
D = R+ \{1}
Funkcja maleje w przedziałach: (0,1) U (1,∞)
11 gru 22:31
janek191:
12 gru 10:18
Mil: i co dalej można zrobic?
20 gru 20:03
20 gru 20:15
jc: Funkcja maleje na każdym z przedziałów: (0,1), (1,∞), ale nie na sumie.
20 gru 20:29
Mil: a granice obliczam funkcji czy jej 1 pochodnej?
20 gru 21:41
ite: Trzeba znaleźć granice badanej funkcji.
20 gru 21:52
Mil: a jak wyliczyc monotonicznosc pochodnej? jakos mi nie wychodzi
20 gru 22:00
ite: Jeśli nie rozumiesz, jak się bada przebieg zmienności z opisu punkt po punkcie,
spróbuj wybrać z youtube zrozumiały filmik na ten temat.
21 gru 10:05