Obliczyć granicę funkcji korzystając z reguły d'Hospitala
Shizzer: | | | | −4 | |
limx→−∞( |
| ) =H ... = limx→−∞( |
| ) |
| | 2x | | 2x * (x+1) * (x−3) * ln2 | |
Dalej nie mam pojęcia co robić dalej. Patrzyłem w Wolframie na "step by step solution"
fragmentarycznie, bo nie mam konta na Wolframie wykupionego, ale te sposoby tam opisane były
dla mnie kosmiczne szczerze mówiąc. Wolfram twierdził, że całe wyrażenie trzeba doprowadzić
do takiej postaci:
| | 1 | | x2 | |
limx→−∞( |
| * 22−x * |
| ) |
| | x2 | | (x+1) * (x−3) | |
Czy można to zrobić jakoś prościej? Bo tym sposobem Wolframa to wychodzi w cholerę obliczeń
gdzie rzecz jasna sam nie wpadłbym na takie pomysły tam zaprezentowane.
Nawet jeśli doprowadzimy wyrażenie do takiej postaci jak napisałem powyżej to trzeba stosować
d'Hospitala jeszcze 2 razy
11 gru 14:59
ICSP: | | 4 | |
ln((1 + |
| )x/4)4/(x2x) → −∞ |
| | x | |
11 gru 15:12
Shizzer: A może być tak?
| | | | | |
limx→−∞( |
| ) = limx→−∞( |
| ) = |
| | 2x | | 2x | |
| | | | 4 | | x−3 | | 4 | | ln(1 + |
| ) |
| * |
| | | | x−3 | | 4 | | x−3 | |
| |
= limx→−∞( |
| ) = |
| | 2x | |
| | ln(e4x−3) | | | |
= limx→−∞ ( |
| ) = limx→−∞( |
| ) =H ... = −∞ |
| | 2x | | 2x | |
11 gru 15:34
ICSP: nie może.
Liczysz granicę całości a nie pojedynczych wyrażeń.
11 gru 15:38
Shizzer: W takim razie nie rozszyfruję w którym momencie została zastosowana "granica z e".
Mógłbym Cię prosić o rozpisanie tego przykładu chociaż trochę, żebym mógł się w nim połapać?
11 gru 15:42
ICSP: lim
x → −∞ e
x = 0
lim
x → 0+ ln(x) = −
∞
i tyle
11 gru 16:06
Shizzer: | | cosx − 1 | |
A czy taką granicę limx→0 ( |
| ) mogę zapisać w ten sposób |
| | 1 − cosx + xsinx | |
| | 1 − cos | | 1 | |
limx→−∞(− |
| ) = limx→−∞(−(1 + |
| )xsinx * 1/xsinx) = |
| | 1 − cosx + xsinx | | xsinx | |
= −e
1xsinx?
Bo jeśli nie to nie mam pojęcia jak ten przykład policzyć
11 gru 16:22
ICSP: Po I zdecyduj się czy x → 0 czy x → −
∞
Po II co to za magiczne przejście po znaku =?
Po III NIE MOZESZ PRZECHODZIĆ Z WYGODNĄ CZĘŚCIĄ WYRAŻENIA DO GRANICY ZOSYAWIAJĄC TĄ DRUGĄ.
Może przykład bardziej Ci rozjaśni:
a
n − dowolny ciąg:
| | 1 | |
lim an = lim |
| * (nan) = lim 0*(nan) = lim 0 = 0 |
| | n | |
czyli z tego wychodzi, że każdy ciąg jest zbieżny do 0.
Jak wiadomo tak nie jest.
Powtórzę, więc jeszcze raz:
Granicę traktujesz jako całość a nie jako pojedyncze elementy które sobie usuwasz według
ustalonej przez siebie kolejności.
11 gru 16:34
Shizzer: Starałem się rozwiązać ten powyższy przykład, ale nie mogę nic wymyślić. Nie lubię często
prosić
o pomoc, ale chciałbym wiedzieć jak tę granicę policzyć
11 gru 19:44
Shizzer: | | cosx − 1 | |
Chodzi o przykład limx→0( |
| ) gdyby ktoś był chętny pomóc |
| | 1 − cosx + xsinx | |
11 gru 20:29
janek191:
Reguła de' Hospitala
11 gru 20:32
11 gru 20:36
luui: Można przekształcić
| | xsinx | | 1 | |
= −1 + |
| = −1 + |
| |
| | 1 − cosx + xsinx | | | |
11 gru 21:07
Shizzer: Wyszło z de'Hospitala. Dziękuję za pomoc
12 gru 15:15