Baza przestrzeni
Patryk: Witam,
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego ten wektor z podpunktu b) nie należy do bazy przestrzeni?
wektory tworzące bazę wyszły mi: (1, −1, 1, 0), (−16, 5, 0, 1) i teraz sprawdzam ten wektor z
podpunktu b):
c1 (1, −1, 1, 0) + c2(−16, 5, 0, 1) = (1, 2, −3, −1)
Bo wyliczeniach wychodzi mi c2 = −3/11 oraz c1 = −37/11 czyli istnieją c1 i c2 więc wektor
powinien należeć na przestrzeni a w odpowiedziach mam podane, że nie należy.
https://zapodaj.net/ca979a2aca4c2.png.html
11 gru 14:27
Słoniątko: ostatnie współrzędne się nie zgadzają
11 gru 14:29
Patryk: W którym miejscu?
11 gru 14:31
Słoniątko: c1*0 +c2*1 to nie jest −1
11 gru 14:33
jc: Wstaw do układu równań.
A jak chcesz coś więcej, przepisz układ równań.
11 gru 14:33
Patryk: Muszę się podpytać o jedną rzecz, wychodzi taki ukł równań:
c1 − 16c2 = 1
−c1 + 5c2 = 2
c1=−3
c2 = −1
I podstawiam pod c1=−3 do pierwszego równania i z pierwszego równania wyliczam, że c2=−1/4. Czy
można tutaj stwierdzić, że wektor nie należy do bazy a jeśli c2 wyszło by −1 wtedy wektor by
należał bo bazy>?
11 gru 14:50
jc: Sam przepiszę z drugiego monitora.
x + 3y + 2z + u =0
2x+5y + 3z+7u=0
x + 3y + 2z + u =0
−y −z + 5u=0
z,u parametry
y=5u−z
x=−u−2z−3y=−u−2z−3(5u−z)=−16u + z
(x,y,z,u)=z(1, −1, 1, 0) + u(−16, 5, 0, 1)
Przykładowa baza, jak u Ciebie.
(1,2,−3,−1)
1 + 3*2 + 2(−3) + (−1) =0
2+5*2 + 3(−3)−7=−4 ≠ 0
Wektor nie należy do podprzestrzeni.
11 gru 15:32
Patryk: Czyli żeby sprawdzić czy wektor nalezy do podprzestrzeni nie muszę go przedstawiać jako suma
wektorów tworzących baze tylko wystarczy podstawić do równań i sprawdzić czy wynik sie zgadza?
11 gru 15:51
jc: Tak, wystarczy podstawić i sprawdzić,
11 gru 16:30
Patryk: Ok, dzięki wielkie
11 gru 16:45