funkcja kwadratowa
Kuba152: Wykaż na podstawie definicji, że funkcja kwadratowa
f(x) = −x
2 + 4x + 5 jest rosnąca w przedziale (−
∞,2)
Ja to robiłem to tak, że wiem iż funkcja ma ramiona skierowane w dół więc rośnie od (−
∞,p)
(szukam x wierzchołka paraboli, którego współrzędne to (p,q) )
| | −b | | −4 | |
I teraz wyznaczam p z wzoru p = |
| a więc p = |
| = 2 |
| | 2a | | −2 | |
Co sądzicie? Dobrze?
11 gru 14:11
janek191:
[ Dla dowolnych x1, x2 ∊ ( − ∞, 2) i x1 < x2 ] ⇒ f(x1) < f(x2) ]
11 gru 14:19
Kuba152: aha, czyli klasycznie
11 gru 14:26
Kuba152: a co sądzisz o tym rozwiązaniu z wyznaczaniem wierzchołka?
Czy też może być akceptowalne?
11 gru 14:27
Słoniątko:
jeżeli z definicji to tak jak janek191 mówi
11 gru 14:28
Kuba152: Rozumiem
Dziękuję Wam bardzo!
11 gru 14:29