Granice funkcji
Shizzer: Mamy taką granicę:
| | 2 | | 2 | | π | |
limx→+∞(x2 * ln( |
| * arctgx)) = limx→+∞(x2 * ln( |
| * |
| )) = |
| | π | | π | | 2 | |
= lim
x→+∞(x
2 * ln(1)) = lim
x→+∞(x
2 * 0) ≠ [
∞ * 0]
No właśnie... Dlaczego ta granica jest różna od symbolu nieoznaczonego [
∞ * 0]? W przykładach
mam napisane, że granica ta wynosi −
∞. Nie rozumiem dlaczego tak jest i prosiłbym w związku
z tym o pomoc
11 gru 13:28
Shizzer: Jednak wszystko się zgadza. Gdzieś dalej w materiałach był przypis do tego i ten symbol
nieoznaczony można wyeliminować regułą d'Hospitala. Ehh... Przepraszam za zamieszanie i spam,
ale tak się złożyło, że akurat teraz ten przypis znalazłem
11 gru 13:29
jc: | | 2 | |
Ciekawsza byłaby granica limx→∞ −x*ln( |
| *arctg x) |
| | π | |
11 gru 14:24