1 | dt | 1 | 1 | sh t | ||||||
całka = | ∫ | = | th t = | * | ||||||
144 | (ch t)2 | 144 | 144 | √1+sh2t |
1 | x | |||
= | * | |||
144 | √144 +x2 |
dx | ||
∫ | ||
(√144+x2)3 |
t2−144 | ||
x= | ||
2t |
t2−144 | ||
√144+x2=t− | ||
2t |
t2+144 | ||
√144+x2= | ||
2t |
2t*2t−2(t2−144) | ||
dx= | dt | |
4t2 |
2t2+288 | ||
dx= | dt | |
4t2 |
t2+144 | ||
dx= | dt | |
2t2 |
8t3 | t2+144 | ||
∫ | dt | ||
(t2+144)3 | 2t2 |
4t | −2 | |||
∫ | dt= | |||
(t2+144)2 | t2+144 |
dx | 1 | 1 | |||
∫ | =− | +C | |||
(√144+x2)3 | √144+x2 | x+√144+x2 |
dx | x−√144+x2 | 1 | |||
∫ | =− | +C | |||
(√144+x2)3 | √144+x2 | x2−(144+x2) |
dx | 1 | x−√144+x2 | |||
∫ | = | +C | |||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 |
dx | 1 | x | 1 | ||||
∫ | = | − | +C | ||||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 | 144 |
dx | 1 | x | |||
∫ | = | +C1 | |||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 |
144+x2 | ||
t2= | ||
x2 |
dx | 1 | 144+x2−x2 | ||||
∫ | = | ∫ | ||||
(√144+x2)3 | 144 | (√144+x2)3 |
dx | 1 | 1 | x2 | |||||
∫ | = | (∫ | dx−∫ | dx) | ||||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 | (√144+x2)3 |
x | ||
Gdybyśmy mieli całkę ∫ | dx | |
(√144+x2)3 |
x | ||
∫ | dx= | |
(√144+x2)3 |
t | 1 | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
t3 | t2 |
t | 1 | |||
∫ | dt=− | +C | ||
t3 | t |
x | 1 | |||
∫ | dx= | +C | ||
(√144+x2)3 | √144+x2 |
dx | 1 | 1 | x | 1 | ||||||
∫ | = | (∫ | dx−(− | +∫ | ) | |||||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 | √144+x2 | √144+x2 |
dx | 1 | 1 | 1 | x | |||||
∫ | = | ∫ | + | − | |||||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 | 144 | √144+x2 |
1 | 1 | |||
∫ | ||||
144 | √144+x2 |
dx | 1 | x | |||
∫ | = | +C | |||
(√144+x2)3 | 144 | √144+x2 |
1 | ||
hej mam pytanie dlaczego | =−e−x czemu ten minus przed e−x | |
ex |
1 | ||
a−n = | ||
an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |