Cześć,
mam takie zadanie:
| 1 | ||
Narysuj figurę okresloną nierównością: | | | + |y| ≤ 3 | |
| 2 |
| 1 | ||
| | | + |y| ≤ 3 | |
| 2 |
| 1 | ||
|y| = 3 − | | | | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
y = 3 − | | | ( na zielono) ∨ y = | | | − 3 ( na czerwono) | ||
| 2 | 2 |
Mam jeszcze zadanie z prawdopodobienstwa:
W urnie jest 6 bialych kul i 4 czarne. Wyjęto 3 razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że 3 razy wyjęto kulę białą.
Zrobiłem tak:
| 6! | 4*5*6 | 120 | ||||
|Ω| = C 36 = | = | = | = 20 | |||
| 1*2*3(6−3)! | 6 | 6 |
| 10! | 8*9*10 | |||
i dalej |Ω| = C310 = | = | = 120 | ||
| 1*2*3(10−3)! | 6 |
| 20 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 120 | 6 |
| 1 | ||
P(A) czyli | ||
| 6 |
| 120 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 720 | 6 |
| 1 | 1 | |||
czyli po prostu bedzie y = | | | + 3 ∧ y = | | | − 3 ? | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
|y| ≤ 3 − | ||
| 2 |
| 1 | ||
y≥ −3 + | = −2,5 | |
| 2 |
pole ograniczone 2 prostymi
| 1 | ||
przy | powinien stać x | |
| 2 |
| 1 | ||
czyli jest tak: | | x| + |y| ≤ 3 czy to coś zmienia ? | |
| 2 |


| 1 | ||
|y| ≤ 3 − | | x| | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
y≤3 − | | x| i y≥ − 3 + | | x| | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
y≤3+ | x y≥ − 3 − | x | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
y≤3− | x y≥ − 3 + | x | ||
| 2 | 2 |
zet możesz zerknąć jeszcze raz na to zadanie z prawdopodobieństwa? Bo wyszło na to, że nie
zależnie z jakiego wzoru skorzystam wynik jest ten sam w obu przypadkach. Chociaż wariacje bez
powtórzeń w tym zadaniu byłyby wskazane...
Dziękuję wam za odpowiedzi
macie jakiś pomysł na to ostatnie zadanie? tam trzeba będzie chyba wykorzystać wzór na pole i
objetość stożka....
Ta bryła , to dwa stożki sklejone podstawami
h1+h2= c
V(br) = 13πr2*h1+ 13πr2*h2=13πr2( h1+h2)
V(br)= 13πr2*c
Pc( br) = Pb( st. I)+Pb(st. II)=πra + πrb= πr( a+b)
a, b −− dł. tworzących stożków
powodzenia ....
zet prosze Cie zobacz jeszcze raz to zadanie z prawdopodobieństwa... Mozliwe jest aby
korzystając z dwóch róznych wzorów wyszedł ten sam wynik. Tzn. no bo faktycznie w tym zadaniu
należało skorzystć z wariacji, ale w efekcie końcowym wyszło to samo co ze wzoru na
prawdopodobieństwo... i nie wiem juz o co chodzi
| n! | n! | |||
Vnk= | = k!*Cnk = k!* | |||
| (n−k)! | k!*(n−k)! |
mam jeszcze jedno pytanie.... a w zasadzie dwa dotyczące ostatniego zadania
dlaczego kiedy obliczasz pole, korzystasz ze wzoru na Pb = πrl, a nie z tego wzoru:
P = πr(r+l)?
podane pole i objetośc to jest już odpowiedź? no bo w sumie chyba z takich danych jakie mamy
nie da się już nic wiecej wykrzesać....
Dlatego, pole całkowite takiej bryły to suma pól bocznych obydwu stożków.
zadanie należy jeszcze dokończyć
odp. ma być podana tylko w zależności od danych a i b
c= a2+b2 => c = √a2+b2
| a*b | ||
r= | ||
| c |
| a2*b2 | ||
r2= | ||
| a2+b2 |
Ale za to chłopak pracowity , więc należy Mu pomagać
Pozdrawiam
spokojnie, spokojnie, z dnia na dzien idzie mi coraz lepiej
dziekuje wam i dobranoc
P.S. mam nadzieje że nauki nie idą w las