matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CIĄGI
Paula:
POMOCY PILNE! Pomóżcie PROSZE
! oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego (a
n
) przykład: a
2
= 5 , a
10
=21
1 mar 19:54
zet:
a
2
= a
1
+r a
10
= a
1
+9r rozwiąż układ równań a
1
+r=5 i a
1
+9r= 21 po wyznaczeniu a
1
i r
a
1
+a
12
S
12
=
*12=....
2
1 mar 19:59
Paula:
dziękuje
1 mar 20:05