Rozwiązać podane układy równań:
frytas:
| ⎧ | x + 2y + 3z = 14 | |
| ⎨ | 3x + y + 2z = 11 |
|
| ⎩ | 2x + 3y + z = 11 | |
9 gru 23:06
frytas: Wyznaczyć A−1 i pomnożyć to równanie przez nią lewostronnie
9 gru 23:10
6latek: Mozesz to zrobic wyznacznikami
albo np piersze rownanie dodaj do trzeciego i potem odejmij od drugiego
Pozbedziesz sie xa i potem dalej rozwiazuj
Albo 1 +2 i odejmij od 3
9 gru 23:15
6latek: Pisalem metode na rozwiazanie ukladu
Twojego drugiego wpisu nie bylo
9 gru 23:17
jc: Dodajemy II i III do I i dzielimy przez 6
x+y+z=6
3x+y+2z=11
2x+3y+z=11
x+y+z=6
−2y−z=−1
y−z=5
x+y+z=6
y−z=5
−3z=9
z=−3, y=2, x=7
Sprawdź!
9 gru 23:29