Przestrzeń liniowa
Patryk: Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc z poniższym zadaniem? Próbuje zrozumieć przestrzenie liniowe,
zależność itp. bo mój wykładowca nie potrafi niczego logicznie wytłumaczyć.
https://zapodaj.net/3d90626c889c4.png.html
9 gru 22:51
jc: Proste przechodzące przez (0,0) są podprzestrzeniami, pozostałe nie są.
Weźmy prostą (x,y)=t(a,b).
Jeśli (x,y)=t(a,b), to k(x,y)=(kt)(a,b).
Jeśli (x,y)=t(a,b), (u,v)=s(a,b), to (x,y)+(u,v)=(s+t)(a,b)
Prosta nie przechodząca przez zero nie jest podprzestrzenią bo nie zawiera punktu (0,0).
9 gru 22:59
Patryk: Ok, dzięki za wytłumaczenie.
9 gru 23:07