Udowodnij równość
mydlix: Udowodnij, że jeżeli a+b=2c i a2+b2=2c2, to a=b=c.
9 gru 22:31
Szkolniak: | | a+b | |
Mamy, że: a+b=2c → c= |
| |
| | 2 | |
Podstawiamy do drugiej równości:
4a
2+4b
2=2a
2+4ab+2b
2
2a
2−4ab+2b
2=0
a
2−2ab+b
2=0
(a−b)
2=0
a−b=0
a=b
Wracamy do równości 'a+b=2c' i otrzymujemy, że:
2a=2c
a=c, i a=b, zatem a=b=c, cnw.
9 gru 22:54
ICSP: (a−b)2 = 2(a2 + b2) − (a+b)2 = 4c2 − 4c2 = 0 ⇒ a = b
podstawiając do dowolnej równości dostajemy np. a = c
co daje a = b = c
9 gru 23:13
mydlix: Dziękuję bardzo.
9 gru 23:28