2x5+6x3+1 | ||
Witam, mam do policzenia taką całkę ∫ | dx. Rozwiązuje ją ale wynik wychodzi | |
x4+3x |
1 | ||
=∫(2x + | )dx | |
x4+3x |
dx | x2dx | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | = ∫ | = | ∫( | − | )(x3)'dx | |||||
x4+3x | x3(x3+3) | 3 | x3 | x3+1 |
1 | ||
= | (ln x3 − ln (x3+3) ) | |
3 |
2x5 + 6x3 + 1 | 2x5 + 3x2 + 6x3 − 3x2 + 1 | ||
= | |||
x4 + 3x | x4 + 3x |
2x5 + 6x3 + 1 | 6x3 − 3x2 + 1 | |||
∫ | dx = ∫2xdx + ∫ | dx | ||
x4 + 3x | x4 + 3x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |