układ zuełny Rachunek prawdopodobieństwa
tedi: zad.
Czy następujące zdarzenia tworzą układ zupełny? Odpowiedz uzasadnij.
a) doświadczenie− rzut monetą,
A− wypadnięcie orła, B− wypadnięcie reszki.
b) doświadczenie− rzut dwiema monetami,
A− wypadnięcie dwóch orłów, B− wypadnięcie dwóch reszek,
c) doświadczenie − wyciągnięcie karty z tali,
A− wylosowano kiera, B− wylosowano kara, C− wylosowanie karty czarnego koloru.
d) doświadczenie −rzut kostką i monetą,
A− wypadnięcie orła, B−wypadnięcie reszki.
e) doświadczenie− rzut kostką i monetą
A− wypadnięcie orła i parzystej liczby oczek, B−wypadnięcie reszki.
f) doświadczenie− rzut kostką i monetą,
A − wypadnięcie orła i parzystej liczby oczek,
B− wypadnięcie reszki nieparzystej liczby oczek
9 gru 19:45
chichi: Gdybyś wiedział co to jest układ zupełny zdarzeń, zadanie nie sprawiałoby żadnego problemu,
just turn google on
9 gru 20:05
janek191:
Według mnie takie są odpowiedzi.
a) tak
b) Nie
c) Tak
d) Nie
e) Nie
f) Nie
9 gru 20:09
tedi: a)
1)AuB=omega
2) P(A)>0 , P(B)>0
3) Acz.wspól.B różne od zera
Stąd wynika układ jest zupełny.
9 gru 20:12
tedi: b)AuB nierówna się omega
układ nie jest zupełny
dobrze myśle?
9 gru 20:14
tedi: d)AuB =omega
A cze.wspól B zbiór pusty
układ jest zupełny.
czy ktoś sprawdzi?
9 gru 20:19
janek191:
Patrz.
− Rachunek prawdopodobieństwa − Tomasz Grębski
VIII Prawdopodobieństwo całkowite
9 gru 20:24
Adamm: Co to jest ten układ zupełny
9 gru 23:21
janek191:

Np.
Ω = Z
1 ∪ Z
2 ∪ Z
3 ∪ Z
4 ∪ Z
5
i
Z
i ∩ Z
j = Φ , i, j = 1,2,3,4,5
10 gru 11:01