matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji w punkcie
Kasia:
Oblicz granicę funkcji: lim(x→0) (x−sin3x)/(tgx−2x)
9 gru 19:40
janek191:
Odp. 2
9 gru 19:48
janek191:
x − sin 3x
* 3 x
3 x
f(x) =
=
tg x −2 x
*x
x
1
sin 3x
(
−
)*3
3
3 x
=
tg x
(
− 2)
x
więc
1
(
− 1)*3
3
lim f(x) =
= 2
1 −2
x→0
9 gru 19:53
janek191:
9 gru 19:56
Kasia:
Dziękuję
9 gru 20:05