wektory w R^3
anulka33: a ∥ b=(2,3,−1) a∘b=−1 b=(2,3,−1) majac te dane obliczyc |a| nad tymi a i b powinny byc
strzaleczki bo sa to wektory, ale nie wiem jak je zrobic, czy moglabym prosic o rozwiazanie
tego przykladu i na jego podstawie sprobowalabym zrobic reszte
9 gru 18:35
janek191:
Czy wszystko jest przepisane?
→
b = [ 2, 3, − 1]
→ →
a II b
→ →
a o b = − 1 − iloczyn skalarny?
9 gru 18:42
jc:
1=|aob|=|a| |b| = |a|
√22+32+1=|a|
√14
|a| = 1/
√14
| | 1 | |
Przy okazji a = − |
| b. |
| | √14 | |
9 gru 18:49
anulka33: janek191, tak wszystko
jc, a we wzorze nie jest jeszcze cosinus miedzy tymi wektorami? dlaczego on znikl? moglbys
powiedziec
9 gru 18:55
jc: Napisałaś, że wektory są równoległe. Dlatego |a*b| = |a| |b|.
9 gru 19:01
anulka33: aha, mi tlumaczono jakos ze iloraz odpowiednich wspolrzednych musi taki sam zeby byly
rownolegle
9 gru 19:06
jc: Dobrze Ci tłumaczono.
a= k b= k (2,3,−1)
−1 = a*b = k b*b = k(2,3,−1)*(2,3,−1) = 14 k
k= − 1/14
9 gru 19:17
anulka33: dziekuje bardzo jc, a moglbys/a mi jescze powiedziec co to znaczy ze wektory sa zgodnie lub
niezgodnie rownolegle, bo mam zapisane ze jezeli sa zgodnie rownolegle to kat miedzy nimi jest
rowny 0 stopni, a jezeli niezgodnie to π i wtedy by mi sie zgadzalo z tym cosinusem bo wtedy
wstawiala bym 1 albo −1 za wartosc cosinusa
9 gru 19:49
janek191:
Niezgodnie − zwroty przeciwne.
9 gru 19:58