granica z logarytmem
Duszan99: granica w +nieskończoności z √5x−1−ln(x)
wie ktoś jak to zrobić? Bo ja nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
9 gru 17:54
janek191:
+∞
9 gru 18:06
Jerzy:
@janek191 , niestety nie.
9 gru 18:09
Jerzy:
To symbol nieoznaczony: ∞ − ∞
9 gru 18:10
janek191:
| | 5 x −1 − (ln x)2 | |
f(x) = √5 x −1 − ln x = |
| |
| | √5 x − 1 + ln x | |
x→+
∞ x→+
∞
9 gru 18:11
janek191:
Pewnie nie
9 gru 18:13
Duszan99: Dziękuje bardzo za pomoc
9 gru 18:14
jc:
ln x ≤ x−1 < x
ln x = 2 ln √x < 2√x
√5x−1 − ln x > √5x−1 − 2√x →∞
9 gru 18:46