granica z e
asia: czy to jest poprawnie
| | n | | 1 | |
limn→∞ ( |
| )n=limn→∞ (1+ |
| )−n=e |
| | n−1 | | −n | |
9 gru 13:50
Jerzy:
Nie.
9 gru 13:52
Filip:
Zalezy o co pytasz, jesli o wynik to jest on poprawny, dojscie do niego juz niezbyt
9 gru 13:53
Jerzy:
| n | | n−1+1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
9 gru 13:54
Asia: Czyli nie mogę tego obrócić dopisując minus do wykładnika potęgi ?
9 gru 13:55
Filip:
Mozesz, ale ja bym wsrodku przeksztalcen dopisal:
9 gru 14:00
Jerzy:
| | 1 | | n | |
= lim [(1 + |
| )n−1]k , gdzie k = |
| i k → 1 ,czyli granica to e1 = e |
| | n−1 | | n−1 | |
9 gru 14:03
Asia: Jerzy dzięki rozumiem twój sposób ale zastanawiam się czy mój jestem poprawny
| | n | | n−1 | | 1 | |
lim( |
| )n=lim ( |
| )−n=lim (1+ |
| )−n=e tak mogę czy nie |
| | n−1 | | n | | −n | |
9 gru 14:09
9 gru 15:16