Badanie ciągłości funkcji - sprawdzenie wyniku
Shizzer: Zbadać ciągłość funkcji:
| | ⎧ | (2x + 3) * 2−(1/|x| +1/x), gdy x ≠ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | 0, gdy x = 0 |
|
Prosiłbym o sprawdzenie mojego rozwiązania, jeśli ktoś miałby trochę czasu. Nie mam odpowiedzi
do tego zadania oczywiście.
Rozwiązanie:
Funkcja f(x) będzie ciągła jeżeli obustronna granica funkcji
g(x) = (2x + 3) * 2
−(1/|x| +1/x) przy x −> 0 będzie równa 0.
lim
x−>0−[(2x + 3) * 2
−(1/|x| +1/x)] =
= lim
x−>0− (2x + 3) * lim
x−>0− (2
−(1/|x| +1/x)) =
= 3 * lim
x−>0− (2
−(−1/x +1/x)) = 3 * 1 = 3 ≠ 0 ⇒ Funkcja f(x) nie jest ciągła
Dobrze to jest rozwiązane?
9 gru 12:24
ICSP: limx→0−[(2x + 3) * 2−(1/|x| + 1/x|)] =
= limx → 0− (2x+3) * limx→0− (2−(1/|x| + 1/x))
Skąd wiesz, ze granice istnieją?
9 gru 12:27
Shizzer: Tzn. że musiałbym najpierw wyznaczyć te 2. granice osobno i jeżeli te granice by istniały to
dopiero wtedy mógłbym zapisać taki iloczyn?
9 gru 12:36
ICSP: Tak.
Ponadto musisz wspomnieć, że wiesz co robisz i powinieneś powołać się na odpowiednie
twierdzenie.
9 gru 12:40
Shizzer: limx−>0−[(2x + 3) * 2−(1/|x| + 1/x)]
Korzystam z twierdzenia o arytmetyce granic funkcji. Dla funkcji g(x) = 2x + 3 istnieje
otoczenie
punktu x = 0. Dla funkcji h(x) = 2−(1/|x| + 1/x również istnieje otoczenie punktu x = 0,
lecz sam
punkt nie należy do dziedziny tej funkcji.
Sprawdzam czy istnieją granice funkcji g(x) i h(x) gdy x → 0−.
limx→0− (2x + 3) = 3 ⇒ granica istnieje
limx→0− (2−(1/|x| + 1/x)) = limx→0− (2−(−1/x + 1/x)) = 20 = 1 ⇒ granica
istnieje
Więc limx−>0−[(2x + 3) * 2−(1/|x| + 1/x)] =
= limx−>0− (2x + 3) * limx→0− (2−(1/|x| + 1/x)) = 3 * 1 = 3 ≠ 0 ⇒ Funkcja f(x)
nie jest ciągła
Teraz dobrze?
9 gru 13:13
ICSP: Od słów Korzystam do gdy x → 0− możesz sobie odpuścić.
liczysz granice limx→0− (2x + 3)
limx→0− 2−(1/x) + 1/|x|)
Ponieważ istnieją to granica iloczynu jest równa iloczynowi granic, więc :
i dalej przepisujesz dokładnie to co napisałeś.
9 gru 13:19
Shizzer: Super. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie
9 gru 13:23