Pochodne funkcji
foride: Liczbę 12 przedstaw w postaci sumy takich dwóch liczb dodatnich , aby suma ich
odwrotności była najmniejsza.
9 gru 12:13
jc:
a,b >0
a+b=12
(1/a+1/b)(a+b) ≥ 4, równość mamy dla a=b
12(1/a+1/b) ≥ 4
1/a+1/b=1/3 dla a=b=6
9 gru 12:17
ICSP: x + y = 12 , x, y > 0
Z nierówności między średnią Harmoniczną i Arytmetyczną:
przy czym równość zajdzie tylko dla x = y
12 = 6 + 6
9 gru 12:18
chichi: Inny sposób:
x,y>0
x+y=12 ⇒ y=12−x
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 12 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x | | y | | x | | 12−x | | 12x−x2 | |
.
.
.
x=6 ⇒ y=6
9 gru 12:20
chichi: Bo widzę, że w komentarzu do zadania jest dopisek "pochodne funkcji:
9 gru 12:21
foride: Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, zdumiewające jak jedno zadanie mozna zrobic na tyle sposobów
..
9 gru 12:31