prosze o szybką odpowiedz:(
eveluś: a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie
większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
b) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 45 cm i tworzy z podstawą walca kąt α.
Oblicz objętość tego walca, jeśli wiadomo, że cos α = 0,6
1 mar 19:46
driver:

r=4cm, 2πrh=4* πr
2⇒8πh=64π⇒h=8cm, V=πr
2*h=
b)
cosα=
2r45=0,6⇒2r=27⇒r=13,5
h
2=45
2−27
2=2025−729=1296⇒h=......
V=.........
1 mar 20:01
eveluś: dziękuje
1 mar 20:04