matematykaszkolna.pl
Skąd to zadanie Saizou : Dzień dobry, ma pytanie, czy ktoś z Was wie skąd pochodzi zadanie poniżej: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość b, a dwie sąsiednie krawędzie boczne tworzą kąt α. Oblicz pole P przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną, która zawiera przekątną podstawy i jest prostopadła do krawędzi bocznej ostrosłupa. Z góry dziękuję. Chętnych zapraszam do rozwiązania emotka
9 gru 11:27
Filip: oho, Saizou wrocil na forum z zadaniem ze stereometri, w takim razie musi byc jakis haczyk emotka
9 gru 11:31
Saizou : Nie ma haczyka. Po prostu bardzo fajne zadanko mi wpadło w ręce i chciałbym wiedzieć skąd ono jest. PS. Ja tu zaglądam co jakiś czas tylko się nie udzielam emotka
9 gru 11:33
Filip: Zadanie jest żmudne ze wzgledu na obliczenia. Podam mniej wiecej rozwiazanie i sprawdzisz czy okej bo niestety stereometrii dawno nie robilem 1) Z twierdzenia sinusow obliczamy dlugosc krawedzi podstawy 2) Nastepnie wyznaczamy dlugosc przekatnej szescianu 3) Wyznaczamy dlugosc wysokosci ostroslupa z twierdzenia pitagorasa
 a2 
(H2 + (

)2 = b2)
 2 
Wysokosc naszego przekroju iobliczymy z trojkatow podobnych No i pole to formalnosc, oczywiscie trojkaty podobne sa, ale nie wiem za bardzo jak tu rysowac
9 gru 11:42
Słoniątko: zadanie pochodzi z książki wydanej ponad 15 lat temu, ale nie pamiętam tytułu niestety, spróbuję sobie przypomnieć jeszcze
9 gru 11:56
Saizou : Długość przekątnej sześcian
9 gru 12:22
Eta: rysunek
 h2*a2 
P2=

2 
z 1/ z tw. cosinusów : a2=2b2(1−cosα)
 H*d a2H2 
z 2/ h=

h2=

2b 2b2