Skąd to zadanie
Saizou :
Dzień dobry,
ma pytanie, czy ktoś z Was wie skąd pochodzi zadanie poniżej:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość b,
a dwie sąsiednie krawędzie boczne tworzą kąt α.
Oblicz pole P przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną, która zawiera przekątną podstawy
i jest prostopadła do krawędzi bocznej ostrosłupa.
Z góry dziękuję.
Chętnych zapraszam do rozwiązania
9 gru 11:27
Filip:
oho,
Saizou wrocil na forum z zadaniem ze stereometri, w takim razie musi byc jakis haczyk
9 gru 11:31
Saizou :
Nie ma haczyka. Po prostu bardzo fajne zadanko mi wpadło w ręce i chciałbym wiedzieć skąd
ono jest.
PS. Ja tu zaglądam co jakiś czas tylko się nie udzielam
9 gru 11:33
Filip:
Zadanie jest żmudne ze wzgledu na obliczenia. Podam mniej wiecej rozwiazanie i sprawdzisz czy
okej bo niestety stereometrii dawno nie robilem
1) Z twierdzenia sinusow obliczamy dlugosc krawedzi podstawy
2) Nastepnie wyznaczamy dlugosc przekatnej szescianu
3) Wyznaczamy dlugosc wysokosci ostroslupa z twierdzenia pitagorasa
Wysokosc naszego przekroju iobliczymy z trojkatow podobnych
No i pole to formalnosc, oczywiscie trojkaty podobne sa, ale nie wiem za bardzo jak tu rysowac
9 gru 11:42
Słoniątko: zadanie pochodzi z książki wydanej ponad 15 lat temu, ale nie pamiętam tytułu niestety,
spróbuję sobie przypomnieć jeszcze
9 gru 11:56
Saizou :
Długość przekątnej sześcian
9 gru 12:22
Eta:
z 1/ z tw. cosinusów : a
2=2b
2(1−cosα)
| | H*d | | a2H2 | |
z 2/ h= |
| h2= |
| |
| | 2b | | 2b2 | |
| | a2 | | 2b2−a2 | |
i z tw. Pitagorasa H2=b2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i teraz dokończ..........
9 gru 13:19
Saizou :
Eta liczyłem tak samo
9 gru 15:18