Wyznacz xy, wiedąc że:
Kaaaaasia: x+y=11 i x2+y2=65
9 gru 10:59
Jerzy:
(x + y)2 = x2 + 2xy + y2 , a teraz potrafisz ?
9 gru 11:00
chichi: x=4 i y=7 lub x=7 i y=4

zatem xy=?
9 gru 11:55
Słoniątko:
x2+2xy+y2=112=121 , 65+2xy=121, 2xy=56, xy=28
9 gru 11:59
Jerzy:
W poleceniu nie ma mowy o wyznaczeniu x i y , a jedynie iloczynu xy
9 gru 12:05
chichi: @Jerzy ale ja miałem kaprys je sobie wyznaczyć i co?
9 gru 12:10
6latek: Nadgorliwość gorsza od .........
9 gru 12:14
jc: A gdyby zamiast x+y=11, było x+y=17?
9 gru 12:14
ICSP: x + y ≤ |x+y| = √(x+y)2 ≤ √(x+y)2 + (x−y)2 = √2(x2 + y2) = √130 < √144 = 12
więc jeżeli mówimy o liczbach rzeczywistych to dla x + y = 17 nie mamy rozwiązań.
9 gru 12:21
Jerzy:
Chyba nie nadążam.
x + y = 17
172 = 65 + 2xy ⇔ xy = 112
9 gru 12:27
chichi:
@
jc rozważmy wzajemne położenie okręgu o środku w punkcie S=(0,0) i r=
√65 oraz prostą k
o równaniu x+y−17=0
| | 17√2 | |
dO,k= |
| > √65 ⇒ Okrąg nie ma punktów wspólnych z prostą k, zatem brak rozwiązań |
| | 2 | |
9 gru 12:29
jc:
9 gru 12:33