Dany jest sześciokąt foremny o boku a i polu P.
Marcin: Pomocy szybko proszę
Dany jest sześciokąt foremny o boku a i polu P. Promień okręgu opisanego na tym sześciokącie
jest równy R,a promień okręgu w niego wpisanego jest równy r. Uzupełnij tabale.
a R r P
4cm .... .... ....
..... 6 cm ... ....
..... .... ... 16 cm2
..... .... 12cm ....
9 gru 10:57
Jerzy:
Pomoc na sprawdzianie jest oszustwem.
9 gru 10:59
Marcin: To nie sprawdzian tylko praca domowa na wczoraj
9 gru 11:01
Jerzy:
Promień okręgu opisanego R = a
| a√3 | |
Promień okręgu wpisanego: r = |
| |
| 2 | |
9 gru 11:04
6latek: No to rob sam
R=a
9 gru 11:06
Jerzy:
Upsss ... Oczywiście P = .... jak napisał kolega o 11:06
9 gru 11:08
Marcin: Gdybym umiał to bym zrobił sam...
9 gru 11:09
6latek: Dzien dobry
Jerzy
Cos nie moge sie za ta geometrie wziac
9 gru 11:10
Jerzy:
Nie potrafisz liczyć ?
9 gru 11:12
Jerzy:
Witaj Krzysztof
Widać jej nie lubisz
9 gru 11:13
6latek: Wnuczka niedlugo zacznie sie uczyc geometrii wiec z tego wychodzi ze ja tez musze
9 gru 11:14
Natalia :
a = 4 cm
R = 4 cm
r = (4√3)/2 = 2√3 cm, bo 4 i 2 skróci się przez 2
P = 6* (16√3)/4 = 24√3 cm2, bo 16 i 4 skróci się przez 4, a 4*6 = 24
3 maj 17:26