ln x − 2 | ||
Jak obliczyć całke ∫ | dx metodą przez podstawienie? | |
x |
1 | ||
dt = | dx | |
x |
ln x − 2 | 1 | |||
∫ | = ∫(t−2)dt = ∫tdt − 2∫dt = | t2 − 2t + C = | ||
x | 2 |
1 | ||
= | lnx(lnx − 2) + C | |
2 |
1 | ||
Jest to rozwiązanie błędne, poprawne to: | (lnx − 2)2 + C | |
2 |
1 | 1 | |||
= | ln2x − 2lnx + C1 = | (lnx − 2)2 + C | ||
2 | 2 |
1 | ||
Przy tego typu cakach prościej jest podstawić: lnx − 2 = t i wtedy: | dx = dt | |
x |
1 | 1 | 1 | |||
t2 − 2t + C = t( | t − 2) + C = | t(t − 4) + C | |||
2 | 2 | 2 |
1 | ||
I dostajesz od razu : ∫tdt = | t2 + C | |
2 |
1 | 1 | 1 | |||
ln2x − 2lnx + C1 = | (ln2x − 4x + 4) + C1 = | (lnx − 2)2 + C | |||
2 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |