Geometria analityczna
Pimpek: Dane są wierzchołki trójkąta A(1,2),B(−3,4),C(7,0)
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość z wierzchołka A
9 gru 09:08
chichi: Oblicz współczynnik kierunkowy prostej BC, odwróć go i zmień znak na przeciwny otrzymasz w ten
sposób współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej, wstaw go do równania y=cx+d, podstaw
współrzędne punktu A, wyliczysz 'd' i po kłopocie
9 gru 09:23
6latek:

B=(−3,4)
C=(7,0)
wspolczynnik a prostej BC
| | 0−4 | | 4 | | 2 | |
a= |
| = − |
| = − |
| |
| | 7−(−3) | | 10 | | 5 | |
Wspolczynnik a
1 prostej prostopadlej do BC
A= (1,2) gdzie x
1=1 y
1=2
Rownanie wysokosci ma postac
y=a
1(x−x
1)+y
1
9 gru 10:47