Oblicz całke
tomek123098: | | 1 | |
Oblicz całke ∫ |
| dx |
| | cos2xtgx | |
| | cosx | |
Ja przekształciłem to sobie do postaci ∫ |
| dx |
| | sinx(1 − 2sin2x) | |
Wykonywałem to metodą przez podstawienie, za t obrałem sobie t = sinx
dt = cosxdx
I wszystkie moje kolejne kroki po podstawieniu zmiennej:
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| dt + ∫ |
| dt = ln|t| + ∫ |
| dt + C = |
| | t(1−1) | | t | | 1−t | | −(t−1) | |
| | t−1 | | sinx − 1 | |
= ln|t| − 1/2ln| |
| + C = ln|sinx| − 1/2ln |
| + C |
| | t+1 | | sinx + 1 | |
Z tego co wiem popełniłem gdzieś błąd, wynik nie jest prawidłowy.
Czy ktoś mógłby to sprawdzić?
9 gru 08:46
jc: | | 1 | |
całka = ∫ |
| (tg x)' dx = ln |tg x| |
| | tg x | |
9 gru 09:00
tomek123098: Chciałem to zrobić metodą przez podstawienie, ale już widze gdzie wyżej popełniłem błąd,
temat zamknięty
9 gru 10:02
jc: To właśnie jest podstawienie: u=tg x.
9 gru 10:13
Jerzy:
| | f'(x) | |
Praktyczny wzór: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
9 gru 10:16
tomek123098: Dzięki Jerzy
9 gru 10:17