hej
zbylu: może mi ktoś wyjaśnić prosze skąd sie wzieło
| | 1 | |
∫excos4xdx=∫ex( |
| sin4x)dx ? |
| | 4 | |
liczyłem przez podstawianie t=4x ale wychodzi inny wynik
9 gru 02:19
zbylu: jak obliczyć ∫cos4xdx ?
9 gru 02:58
Mariusz:
Liczysz dwukrotnie przez części
Sposób doboru czynników nie ma znaczenia
jednak powinieneś być konsekwentny i w drugim całkowaniu
użyć tego samego doboru czynników
Z tego co widzę to chciałeś dobrać czynniki w ten sposób
u = e
x dv = cos(4x)dx
| | 1 | |
du = exdx v = |
| sin(4x) |
| | 4 | |
tylko zapomniałeś prima po znaku równości
ad)
9 gru 02:58
Ja to liczę w pamięci ale możesz pomocniczo zastosować podstawienie t=4x
9 gru 05:03
zbylu: ok dzięki a jak dojść że całka ∫cos4xdx = 1/4sin4x
jeśli możesz
9 gru 06:32
Mariusz:
Przez podstawienie t=4x
9 gru 10:30