lim p{2}cosx-1 / 1-tg^{2}x
Lukasz: lim √2cosx−1 / 1−tg2x
x−> pi/4
Hej musze policzyć granice w pkt.
Już zobaczyłem że trzeba polecieć de hospitalem. Odp to 1/4
Ale...
zrobillem troche inaczej, bo chcialem inaczej dojsc do rozw (myslalem ze nie trzeba uzywac dH)
i rozwinallem granice tak:
lim √2cosx−1 / 1−tg2x = lim √2cosx−1 / 1−sin2xcos2x} =
= lim √2cosx−1 / (cos2x − sin2x)/cos2x = lim √2cos3x−1/cos2x−sin2x
co daje granicę [ −1/2 / 0 ] więc jak to w jest, zrobiłem gdzieś glupi błąd czy jak ? a, i jak
wyszloby nawet −1/2 / 0 to granica jest −∞ co nie ?
Pozdrawiam.
9 gru 00:54
Lukasz: .
9 gru 08:42
Filip: Podbijam, sam narazie nie znalazlem rozwiazania a chetnie zobacze
9 gru 11:30
Filip: Moze jakies twierdzenie o 3 funkcjach?
9 gru 11:33
ICSP: | √2cosx − 1 | | (2cos2x − 1)cos2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| |
| 1 − tg2x | | (√2cosx + 1)cos2x | | √2cosx + 1 | |
9 gru 11:54
Jerzy:
| | −√2sinx | | −1 | | 1 | |
= limx→π/4 |
| = [ |
| ] = |
| |
| | | | −2*1*2 | | 4 | |
9 gru 11:58
Jerzy:
W moim przypadku zastosowałem regułę H
9 gru 11:59
Lukasz: Tę regułę Hospitala rozumiem , bo potem tym rozwiązałem, nie wiem czy dokladnie tak samo ale
wyszło 1/4
w przykładzie ICSP nie rozumiem troche tej zamiany, rozumiem że mnożymy przez sprzężenie
ale 1−tg2x = cos2x? + góra pomnożona przez cos2x więc wnioskuję coś że to jest zamiana
(1−tg2)*cos2 = cos2x chociaż nie wiem co tam się dzieje za bardzo.
a tak poza tymi rozwiązaniami, bo głównym problemem w zrozumieniu przeze mnie do końca granic
jest to, że na tym właśnie moim przykładzie, mi wychodzi inna granica i wam inna. To nie
wiedząc że odp jest 1/4 to zostawiłbym [−1/2 / 0] = −∞
no i skąd mam wiedzieć w takim razie że mam liczyć dalej bo się da jakoś uprościć do liczby −
do 1/4 ? Jak to mam rozwiązywać ? bo takich zadań jest pełno gdzie mógłbym zostawić taką
granicę ale odp jest inna więc trzeba liczyć dalej
9 gru 15:44
ICSP: | | sin2x | | cos2x − sin2x | | cos2x | |
1 − tg2(x) = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
Jako, że dziele przez to wyrażenie to cos
2x ląduje w liczniku.
Po drugie jeżeli masz wyrażenie:
cos
2(x) * [
√2cosx − 1]
to mnożysz każdy skłądnik znajdujący się w nawiasie przez cos
2x a nie tylko pierwszy
(zaległości z szkoły podstawowej się kłaniają)
Twoja granica finalnie i poprawnie powinna wyglądać tak:
| | √2cos3x − cos2x | |
lim |
| |
| | cos2x | |
i jest to symbol nieoznaczony typu 0/0 .
9 gru 15:52
Jerzy:
| | 0 | |
Już na samym początku jest symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
9 gru 16:11
Lukasz: Ajj, zawsze zrobie gdzieś jakiś błąd... nie o tyle zaległości bo regułę mnożenia znam tylko
czasem robię durne błędy i potem właśnie tak jest...
@Jerzy tak wiem ale próbowałem jeszcze z tego jakoś wyjść, bo myślałem że da się ominąć dH
(profesorowie u nas raczej preferują jak student sprawdzi jeszcze inne sposoby przed dH)
9 gru 16:16
Lukasz: Dzięki @ICSP @Jerzy za pomoc
9 gru 16:17
Jerzy:
| | sinx | |
To fakt, student powinien znać granicę limx→0 |
| = 1 , ale regułą H ,też wyjdzie 1 |
| | x | |
9 gru 16:20
Lukasz: Hej.
To znowu ja.
Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo znalazłem taki przykład w którym właśnie nie rozumiem
dlaczego nie może być tak jak ja liczę poniżej:
mam granicę:
lim (x+ 1x+1)arcctgx = π * lim (x+1x+1)
x−>−∞ π
lim (x+1x+1) = −∞ + 0 = −∞
x−>−∞
Jak profesor to robił to zamienił x+1x+1 na (1 + 1x2+x) no i wyszło mu ogólnie że
ta granica to 1* pi
Jak mam robić te granice bo już nie rozumiem... Czasem przykłady oczywiste są i widać ze trzeba
wzór dać, albo że wychodzi symbol nieoznaczony. A tu, jak zrobiłem moim przykładem to to nie
jest chyba żaden symbol nieoznaczony...−oo+0...
Nawet próbowałem wrzucić x na jeden ułamek lim(x+1/x+1)=lim (x2+x+1x+1) i skróciłem
x'y i wyszło lim ([x+1+1/x] /1+1/x)
10 gru 15:41
Lukasz: Dodam, że nawet photomath pokazuje, że granica ta dąży do −∞
10 gru 15:45
Lukasz: wolfram tak samo −− ehhh
10 gru 16:07
Filip:
To zle mu wyszlo
10 gru 16:09
Lukasz: no też mi się tak wydaje
10 gru 20:40
chichi:
Pytanie:
| | π | |
lim (arccot(x))=π ? ? ? czy może − |
| ? ? ? |
| | 2 | |
x→−
∞
Rada:
Narysuj w jakimś programie graficznym wykres funkcji i zobacz jak się zachowuje dążąc do −
∞..
Ktoś zrobił te programy po to, żeby ktoś z nich korzystał.
10 gru 21:06
ICSP: π
10 gru 21:08
chichi: Fakt @ICSP spojrzałem na tangensa, wybacz. To sama rada
10 gru 21:15