prawdopodobieństwo
Kuba152: Ze zbioru cyfr (1,2,4,5,6,7) losujemy jednocześnie dwie cyfry i układamy z nich dwie liczby
dwucyfrowe.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie są parzyste?
8 gru 23:28
Kuba152: Zrobiłem
|A|=3
Dobrze?
8 gru 23:34
123:
ok
8 gru 23:36
Filip:
No tak, ale co jesli wylosujesz przykladowo 1 i 2 to mozesz ulozyc liczby: 12, 21, 11, 22
8 gru 23:50
Kuba152: ale rozpatruję tylko 3 pary tzn. (2,4), (2,6), (3,6)
8 gru 23:51
Kuba152: ale dopiero zaczynam te zadania więc może coś źle myślę
8 gru 23:52
123:
Jest dobrze

Z dwóch jednocześnie wylosowanych cyfr
można utworzyć dwie liczby parzyste, gdy obydwie wylosowane cyfry są parzyste
22 −− nie ułożymy nigdy ,bo w tym losowaniu cyfry nie powtarzają się
9 gru 00:09
Kuba152: Dziękuję Ci bardzo!
9 gru 00:12
HGH: filip, przy Twoim rozumowaniu musielibysmy wyznaczyć inna omege tzn 6*5 =30
A = 3*2 =6
wtedy P = 6/30= 1/5
9 gru 01:56