Trygonometria z parametrem
Zekken7294: Dla jakich wartości parametru m równanie sin4x+cos4x=m2−3 ma rozwiązanie? Robie dwoma
różnymi sposobami i wychodzą dwa różne wyniki, prosiłbym o pomoc, które z nich jest błędne i
co jest nie tak.
I sposób
sin4x+(cos2x)2=m2−3
sin4x+1−2sin2x+sin4x=m2−3
2sin4x−2sin2x−m2+4=0
niech t=sin2x i t∊<0;1>
2t2−2t−m2+4=0
rozwiązuje warunki Δ≥0 i t∊<0;1> z czego wychodzi ze m<−√7/2 i m>√7/2
II sposób
sin4x+cos4x przekształcam do 1−1/2sin22x po czym wychodzi ze
m∊<−2;−√7/2>∪<√7/2;2>
W którym rozumowaniu jest błąd?
8 gru 22:53
Filip:
(1−2sin2x)2 = 1 − 4sinx + 4sin2x
8 gru 22:55
Filip: 1 − 4sin2x + 4sin4x
8 gru 22:56
Filip: stop, przeczytalem cos(2x)
8 gru 22:57
Zekken7294: jak już się tutaj rozpisałem to sam znalazłem, drugie rozumowanie dobre. w pierwszym warunki
zle bo dalem t tak jakby bylo tylko jedno miejsce zerowe...
8 gru 22:58
ICSP: W którym miejscu uwzględniasz warunek t ∊ [0,1] z pierwszego sposobu rozwiązania?
8 gru 23:00
ABC:
| | 1 | |
musi zachodzić |
| ≤m2−3≤1 |
| | 2 | |
czyli II rozumowanie jest poprawne
8 gru 23:00
Zekken7294: stwierdzilem ze wierzcholek paraboli ma byc w <0;1> tak jakbym brał pod uwagę tylko Δ=0. Coś
mózg mi się zawiesił
8 gru 23:02
ICSP:

wierzchołek należy do [0;1], ale brak pierwiastków w tym przedziale.
8 gru 23:05
Filip:
@ABC z tego co napisales, to czy wyrazenie sinxα + cosxα, gdzie x ∊ N+ najwieksza
wartoscia jaka przyjmuje to 1?
8 gru 23:06
ICSP: Dla x ≥ 2
Dla x = 1 największa wartość to √2
8 gru 23:20
Filip:
Ok, dzieki
A z wartoscia najmniejsza tego wyrazenia to jak jest?
8 gru 23:52