analiza
salamandra: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)= xex
D=R
miejsce zerowe: x=0
f'(x)=ex+x*ex=ex(1+x)
f'(x)=0⇔ x=−1
pochodna ujemna dla x∊(−∞;−1), zmienia znak w x=−1, więc tam ma minimum
pochodna dodatnia dla x∊(−1;+∞), więc w tym przedziale funkcja rośnie
f''(x)=ex+ex+xex=2e2+xex=ex(2+x)
f''(x)=0⇔ x=−2
punkt przegięcia dla x=−2
wklęsła dla x∊(−∞;−2)
wypukła dla x∊(−2;+∞)
lim x−>+∞ f(x)= +∞
lim x−>−∞ f(x)=0 −−− asymptota pozioma w −∞
Czy to wszystko co muszę sprawdzić?
8 gru 20:49
Filip: wyglada na to, ze tak
8 gru 21:25
Filip: Generalnie masz takie punkty w sprawdzaniu przebiegu zmiennosci funkcji f:
1) Dziedzina
2) Miejsca zerowe
3) Punkt przeciecia z osio Oy
4) Granice na krancach dziedziny
5) Asymptoty
6) Przedzialy monotonicznosci
7) Ekstrema
8) Przedzialy wkleslosci i wypuklosci
9) Punkt przegiecia
Wzialem to z matemaks.pl −> tam masz wszystko opisane
8 gru 21:26
6latek: Nie zebym sie czepial
1) brak wyznaczenia punktow przecia z osiami ukladu wspolrzednych
2) brak zbadania parzystosci , nieparzystosci i okresowosci funkcji
8 gru 21:32
salamandra: no tak, dzięki
8 gru 22:07