.
Nati: Powiedzcie mi, czy da się obliczyć ln2 z liczby x do kwadratu? Czy zostawia się tak?
8 gru 20:17
Nati: Całe wyrażenie do kwadratu
8 gru 20:18
6latek: Podaj moze przyklad
8 gru 20:19
Jerzy:
Da się, ln2x2 = 2lnx*lnx
8 gru 20:37
Nati: dokladnie ten co napisałam, (ln do kwadratu x)2
8 gru 20:37
Jerzy:
(ln2x)2 = (lnx)4
8 gru 20:40
Nati: a czemu tak? jak przy ln jest kwadrat a nie przy calosci
8 gru 20:53
Nati: chodziło mi o ten pierwszy kwadrat
8 gru 20:56
kerajs: @ Jerzy 20:37
ln2x2=4(ln |x|)(ln|x|)
8 gru 21:29
Nati: (ln2 x)2
8 gru 21:37
Nati: tylko chcialabym pełne rozwiazanie jezeli mozna, nie sam wynik
8 gru 21:38
Filip:
Ale co z tym masz zrobic? Nie wiem jakis fragment rownania to jest czy co?
8 gru 21:43
Mil: To mianownik pochodnej, więc muszę podnieść w mianowniku do kwadratu
9 gru 09:14
6latek: ln2(x)=(ln(x))2 ln(x)*lnx
Przy takim zapisie nie podnosisz do potegi drugiej argumentu
To samo
(ln2(x))2= ln4(x)= ln(x)*ln(x)*ln(x)*ln(x)
ja bym zostawil 21: 37
9 gru 09:56
Nati: bo mialam obliczyc pochodną funkcji (x) /[ln2(x)] i chcialam mianownik przemnozyc, to nie
mnozyc?
9 gru 17:24
Jerzy:
| | ln2x − x*2lnx*(1/x) | |
y’ = |
| |
| | ln4x | |
9 gru 17:45
Jerzy:
| | lnx − 2 | |
Możesz uprościć = |
| |
| | ln3x | |
9 gru 18:06