matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
g(x)
zbylu:
1
g'(x)=
cos
2
x
g(x)=?
8 gru 20:05
jc:
g(x)=tg x + C
8 gru 20:06
Mariusz:
W liczniku jedynka trygonometryczna
cos
2
x+sin
2
x
∫
dx
cos
2
x
Rozbijasz na sumę dwóch całek
sin
2
x
∫dx+∫
dx
cos
2
x
Tę drugą całkę przez części
sinx
=∫dx+∫sinx
dx
cos
2
x
sinx
cosx
=∫dx+
−∫
dx
cosx
cosx
sinx
∫dx+
−∫dx
cosx
sinx
=
+C
cosx
Dość podobnie możesz dokonać redukcji w całce
1
∫
dx
cos
n
x
9 gru 05:33