proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie algebraicznie i graficznie
Ix2 −4xI = Ix−2I +2
8 gru 19:40
6latek:

graficznie
8 gru 20:16
anna: dziękuję bardzo
8 gru 20:57
anna: jeszcze jedna prośba
wynik to x∊ −1;1 ; 3; 5}
8 gru 21:06
6latek:

No i takie x
y masz na wykresie
Natomiast algebraicznie to najlepiej przedzialami
x
2−4x=0 to x(x−4)=0 to x=0 lub x=4
x
2−4x≥0 dla x∊(−
∞,0> U <4 ,
∞)
w tych przedzialach |x
2−4x|= x
2−4x
x
2−4x<0 dla x∊(0,4)
w tym przedziale |x
2−4x|= −(x
2−4x)= −x
2+4x= 4x−x
2
x−2=0 to x=2
dla x≥2 czyli <2,
∞) |x−2|=x−2
dla x<2 czyli (−
∞,2) |x−2|= 2−x
8 gru 21:17
anna: ja to rozumiem ale jak rozwiązać algebraicznie
8 gru 21:33
anna: podobne zadanie które nie potrafię rozwiązać to
polecenie jest rozwiąż algebraicznie i graficznie
(2 − IxI)2 = 4−x
podzieliłam to na dwie funkcje czyli
g(x) =4−x
h(x) = (2 − IxI)2
wynik to x = { −5; 0; 3 }
8 gru 21:49
6latek:

(2−|x|)
2= 4−4|x|+|x|
2)= x
2−4|x|+4 bo |x|
2=x
2
Teraz zauwazamy ze funkcja y=x
2−4|x|+4 jest parzysta wiec rysujemy wykres funkcji y=x
2−4x+4
dla x≥0 a dla x<0 odbijamy wykres symetrycznie wzgledem osi OY
8 gru 22:04
6latek: Sprobuje to policzyc
x2−4|x|+4= 4−x
x2−4|x|+x=0
dla x≥0 |x|=x
rownanie ma postac
x2−4x+x=0
x2−3x=0
x(x−3)=0 stad x=0 lub x=3
dla x<0 |x|=−x
rownanie ma postac
x2+4x+x=0
x2+5x=0
x(x+5)=0 stad x=0 (odpada −nie nalezy do przedzialu ) lub x=−5
Sumujac x={−5.0.3}
8 gru 22:19
anna: dziękuję
a jak policzyć zad 1
8 gru 22:32
6latek:

Do 1 zadania
x∊(−
∞,0> |x
2−4x|= x
2−4x oraz |x−2|= 2−x
x∊(0,2> |x
2−4x|= −(x
2−4x)= 4x−x
2 |x−2|=−(x−2)= 2−x
x∊(2,4> |x
2−4x|= 4x−x
2 |x−2|= x−2
x∊(4,
∞) |x
2−4x|= x
2−4x |x−2|=x−2
|x
2−4x|=|x−2|+2
1)x∊(−
∞,0>
x
2−4=2−x+2
rozwiazanie to x=−1 lub x=4 (to odpada (nie nalezy do przedzialu
2) x∊(0,2>
4x−x
2= 2−x+2
rozwiazanie to x=1 lub x=4 (to odpada nie nalezy do przedzialu
3) x∊(2,4>
4x−x
2=x−2+2
Rozwiazanie to x=0 (odpada bo nie nalezy do przedzialu oraz x=3
4) x∊(4,
∞)
x
2−4x=x−2+2
rozwiazanie to
x=0 (odpada bo nie nalezy do przedzialu oraz x=5
Rownania sobie porozwiazuj
czyli x={−1,1,3,5}
8 gru 22:58
6latek: Na niebiesko sobie zaznaczylem do okreslenia przedzialow |x2−4x|
na czerwono |x−2|
8 gru 23:01
anna: dziękuję bardzo
9 gru 09:07