Zadanie na dowodzenie
Alaias: W kwadracie ABCD punkt E dzieli bok BC w stosunku 2:1 licząc od punktu C, odcinek AE przecina
przekątną DB w punkcieE.
Wykaż, że pole czworokąta DFEC stanowi 11/24 pola kwadratu ABCD.
8 gru 19:36
Alaias: Przecina przekątną w punkcie F
8 gru 19:38
Alaias:
8 gru 19:38
a7:

ΔADF jest podobny do ΔEBD w skali 3 czyli PΔADF=9*PΔAEB
1/2*3x*(3x−y)=1/2*9*xy
9x
2−3xy=9xy
9x
2=12xy
y=3/4x
PΔABF=1/2*3x*y=
P
DFEC=P
ABCD−P{ADF}−P
EFB−P{AFB}=......
dalej sama, dasz radę?
8 gru 19:57
chichi: ΔADF jest podobny do ΔEBD ? ? ? ?
8 gru 20:11
a7: EBF oczywiście
8 gru 20:12
a7: ojej jeszcze raz, jakieś literówki
8 gru 20:17
a7: trójkąt ADF jest podobny do trójkąta BEF (cecha kkk) w skali 3, czyli stosunek ich pól będzie
równy 9
PADF=9PBEF
1/2 3x*(3x−y)=1/2*9*xy ⇒ y=3/4x
PABF=.....
PDFEC=
8 gru 20:21
Alaias: Dzięki
8 gru 20:24
chichi:

|CE|=2a, |EB|=a ⇒ |CB|=3a, |∡ADB|=|∡FBE|=45, |∡DFA|=|∡EFB|=δ (kąty wierzchołkowe),
| a | | 1 | |
|∡DAF|=|∡FEB| (kąty naprzemianległe), zatem ΔEFB~ΔAFD (cecha k−k−k) w skali k= |
| = |
| |
| 3a | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 9 | |
niech |GF|=h ⇒ |FH|= |
| h oraz |GF|+|FH|=3a=h+ |
| h ⇒ h= |
| a |
| 3 | | 3 | | 4 | |
| 1 | | 9 | | 27 | |
PΔAFD= |
| *3a* |
| a= |
| a2 |
| 2 | | 4 | | 8 | |
| 27 | | 3 | | 33 | |
PDFEC = PABCD − PΔAFD − PΔABE = (3a)2 − |
| a2 − |
| a2 = |
| a2 |
| 8 | | 2 | | 8 | |
PDFEC | | 338a | | 11 | |
| = |
| = |
| |
PABCD | | 9a | | 24 | |
Q.E.D.
8 gru 20:35
chichi: @
a7 P
ΔAFB + P
ΔEFB = P
ΔABE który jest prostokątny i od razu mamy jego pole
8 gru 20:37
chichi: W stosunku tylko zjadłem
2, ale to i tak ulega skróceniu
8 gru 20:39
Bogdan:

Inne rozwiązanie, szkic: △AFD∼△BEF w skali k = 3, pola P
BEF = P i P
AFD = k
2*P = 9P
oraz P
ABF = 3P, P
ABE = 4P ⇒ P
ABCD = 6*4P = 24P
| PDFEC | | 11 | |
PDFEC = 24P − (9P + 3P + P) = 11P zatem |
| = |
| |
| PABCD | | 24 | |
13 gru 00:06
Eta:

W trapezie ABED : P(trapezu)= 16P
P(DCEF)=11, P(ABCD)=24P
13 gru 00:18