matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie granicy funkcji wykorzystując granice specjalne
Shizzer:
Mamy taką granicę:
x
3
+1
lim
x−>−1
(
)
arcsin(x+1)
Można ją obliczyć stosunkowo łatwo z reguły d'Hospitala.
x
3
+1
0
3x
2
lim
x−>−1
(
) = [
] =
H
lim
x−>−1
(
) =
arcsin(x+1)
0
1
√
1−(x+1)
2
= lim
x−>−1
(3x
2
) = 3
arcsin(g(x))
Próbowałem policzyć tę granicę używając granicę specjalną lim
x−>x
0
=
,
g(x)
ale wciąż wychodził mi symbol nieoznaczony. Da się w ogóle tę granicę policzyć unikając reguły d'Hospitala?
8 gru 18:19
ICSP:
(x+1)
lim
* [x
2
− x + 1] = 1 * [1 +1 +1] = 3
arcsin(x+1)
8 gru 18:21
Shizzer:
Nie pomyślałem, że przecież mogę odwrócić tę funkcję w granicy specjalnej. Dzięki!
8 gru 18:31